Poate ai auzit de mult ori cât de mult timp petrec fotografii și artiștii digitali pentru prelucrarea imaginilor și ți s-a părut o pierdere de energie și de resurse. Până la urmă, nu imprimăm o imagine exact așa cum a captat-o aparatul foto sau cum a creat-o artistul digital?

Chiar și creatorii de imagini amatori trebuie să cunoască importanța regulilor de păstrare a acurateței culorilor pentru a obține rezultatul dorit de fiecare dată, precum și modelele de culoare disponibile. De multe ori, atunci când trimitem un fișier către o tipografie sau un centru de printare este posibil ca angajații să ne contacteze pentru a primi aceeași imagine în format CMYK. De ce este acest lucru important?

Ce sunt modele de culoare rgb și cmyk?

RGB este un acronim în limba engleză: Red, Green, Blue. Acesta reprezintă un model folosit pentru a reda culorile pe dispozitive precum televizorul sau monitorul. În cazul acestui sistem, lumina este emisă prin LED-uri pe un fundal negru și rezultatul final este obținut prin suprapunerea celor 3 culori primare. În acest caz modelul cromatic este dependent de ecran, adică două dispozitive separate pot arăta diferit aceeași culoare. Acest sistem este folosit atunci când distribuim imagini exclusiv pe dispozitive electronice.

Modelul CYMK este util pentru tipărirea/imprimarea color. Numele reprezintă tot un acronim: Cyan, Magenta, Yellow și Black. Spre deosebire de sistemul RGB, acesta este un sistem subtractiv care se bazează pe capacitatea materialului pe care va fi printată imaginea de a absorbi lumina (hârtia albă). Imprimarea imaginilor se face în 4 pași, pe 4 canale de culoare, imaginea finală fiind obținută prin suprapunerea acestora. Chiar dacă putem obține cu până la 6 milioane mai puține culori în acest model, el trebuie folosit dacă vrem să imprimăm imagini de o calitate superioară.

Care sunt cele mai importante aspecte de care să ținem cont atunci când dorim să imprimăm o imagine de calitate?

Primul lucru pe care trebuie să îl verifici înainte de a trimite o imagine către imprimantă este calitatea monitorului. Dacă ai un monitor vechi (mai „bătrân” de 5 ani) poate ar fi momentul să îl înlocuiești cu unul mai nou, mai performant, care să redea cu acuratețe ridicată culorile în spectrul Adobe. Numărul nuanțelor de culoare din fiecare model de culoare poartă denumirea de gamut, iar programul Adobe Photoshop poate permite vizualizarea lui în meniul dedicat.

Al doilea pas pentru o imagine finală de calitate ridicată este prelucrarea ei în sistemul CMYK. Nu toate nuanțele din sistemul RGB (adică ce vedem pe monitor/televizor) pot fi reproduse exact în modelul CMYK, motiv pentru care este necesară o prelucrare atentă. O corespondență directă în transformarea unei imagini dintr-un sistem în altul ar fi existența unui led și a unui cartuș de cerneală pentru fiecare nuanță disponibilă, lucru imposibil de realizat în viața reală.

Pentru mai multe informații despre prelucrarea imaginilor din modelul de culoare RGB în CMYK și imprimarea lor cu rezultate de calitate înaltă poți contacta echipa AWI.