Antreprenorii sunt, prin definiție, oameni cu țintă clară: maximizarea profitului afacerii lor. Aceștia au o idee, o dezvoltă, și se așteaptă ca la finalul primului raport fiscal să apară automat un profit imens din simpla execuție a ideii inițiale. În viața reală, lucrurile sunt mult mai complicate. Interacțiunea afacere – client comportă un set de reguli mai mult sau mai puțin nescrise care pot crea sau distruge succesul unei afaceri încă din primele săptămâni de existență.

Transmiterea viziunii de business către client nu este, contrar aparențelor, un proces simplu. Având în vedere că majoritatea informațiilor sunt transmise prin imagini, este nevoie de o exprimare vizuală a ideii din spatele afacerii inițiale. Aici intervine manualul de identitate vizuală, sau mai simplu branding-ul.

Ce este un manual de identitate vizuală/brand?
Definiția unui manual de identitate vizuală poate fi rezumată simplu: un ghid care permite oamenilor creativi din agenții să explice o viziune asupra imaginii unei afaceri utilizând un limbaj tehnic. Mai simplu, identitatea vizuală reprezintă un limbaj sub formă de creație grafică prin care antreprenorul transmite clienților viziunea lui, iar manualul de identitate vizuală reprezintă „dicționarul”.

Ce cuprinde un astfel de manual?
Am putea crede că un logo și un font sunt suficiente pentru a reprezenta corespunzător brand-ul unei afaceri. Până la urmă, logo-ul este simbolul pe care clientul îl vede cel mai des și care trebuie să îi rămână în memorie, nu? Nimic mai fals.

Într-un manual de identitate vizuală includem întreaga viziune asupra modului în care ideea din spatele business-ului este transmisă clientului utilizând reprezentări vizuale. De la logo, la font, la culorile alese și semnificația lor, până la detalii de finețe precum așezarea în pagină pentru documente oficiale și cărți de vizită, până la tipul și design-ul obiectelor promoționale și, foarte de actualitate, website-ul și landing page-ul afacerii.

La ce îi folosește unui brand un manual de identitate vizuală?
Cel mai important aspect atunci când ne gândim la succesul unei afaceri este cât de recognoscibilă este aceasta în mentalul colectiv. Manualul de identitate vizuală stabilește niște reguli clare după care vom reprezenta afacerea în sine în ochii clienților. Dacă în orice material promoțional sau reclamă vom folosi aceleași culori, același font, aceeași simbolistică, identitatea de brand va deveni ușor de recunoscut pentru publicul larg, iar aceștia se vor identifica mai ușor cu ideea din spatele afacerii. Acest lucru va duce automat la creșterea vânzărilor și, în final, la maximizarea profitului.

În concluzie, o idee de afaceri rămâne doar o idee dacă aceasta nu este transmisă publicului larg sub forma unui limbaj „vizual”, în care cuvintele sunt, de fapt, imagini și simboluri. Cea mai ușoară cale de a insera o idee în memorie este prin imagini. Un manual de identitate vizuală stabilește regulile unui limbaj comun între antreprenor și clienții săi, iar această legătură este crucială în buna funcționare și succesul unui business.

Dacă vrei mai multe informații despre manualul de identitate vizuală și grafică Brașov poți contacta echipa AWI pentru o discuție.